Είστε εδώ: Νέα Το 2014 το νέο αεροδρόμιο
ΗράκλειοxartisHeraklion
Το 2014 το νέο αεροδρόμιο

Το 2014 η λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι

Ηράκλειο, 24/02/09. Εντός του 2014 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης.

Όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς στη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και τους βουλευτές του νομού, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνοοικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες για την κατασκευή του αεροδρομίου, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, και οι τοπικοί φορείς θα πρέπει εντός ενάμιση μήνα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το Μάιο και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα αναδειχθεί και ο ανάδοχος για την κατασκευή του αεροδρομίου. Το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης, είναι προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και θα καταλαμβάνει, μαζί με όλα τα έργα υποδομής, έκταση 6.000 στρεμμάτων.

Το νέο αεροδρόμιο, όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, θα ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον και στην αρχιτεκτονική της Κρήτης, ενώ στα έργα υποδομής του περιλαμβάνεται και η κατασκευή οδικού άξονα που θα συνδέει το αεροδρόμιο με τον Βόρειο και το Νότιο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ). Το νέο αεροδρόμιο θα έχει διάδρομο προσαπογείωσης 3.800 μέτρων, εξυπηρετώντας και μεγάλα αεροσκάφη, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες αερομεταφορών του νησιού.

Επιπλέον, θα κατασκευαστεί παράλληλος βοηθητικός διάδρομος προσαπογείωσης, το κτίριο του αεροδρομίου θα είναι βιοκλιματικό, θα κατασκευαστούν ταινιόδρομοι μεταφοράς επιβατών, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του αεροδρομίου. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν σκιασμένοι χώροι στάθμευσης, ελικοδρόμιο, αερολέσχη, εγκαταστάσεις για τις ενισχυτικές και τις βοηθητικές λειτουργίες του αεροδρομίου. Επίσης, θα υπάρξει και πρόβλεψη για την επέκταση του αεροδρομίου και των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών.

Όπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ το συνολικό κόστος του αεροδρομίου, μαζί με την εξυπηρέτηση των δανείων και τις απαλλοτριώσεις, αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εκτιμάται ότι την περίοδο κατασκευής του θα δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ την περίοδο λειτουργίας του οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν σε 2.500.

Όσον αφορά το υφιστάμενο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ο υπουργός είπε ότι θα αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής του δήμου Ηρακλείου και Αλικαρνασσού και θα γίνει σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί φορέας επίβλεψης και επιστασίας του έργου.

Ο κ. Σουφλιάς αναφερόμενος στα έργα υποδομής που θα υποστηρίξουν το νέο αεροδρόμιο, είπε ότι θα εξασφαλιστεί η γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σ΄ αυτό, θα υπάρξει αποκατάσταση του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα ηχορύπανσης, θα ληφθούν αντιπλημμυρικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της υδροφορίας της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι σήμερα στην Κρήτη υλοποιούνται 30 μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

Πηγή ΑΠΕ