Είστε εδώ: Νέα Κλοπή φωτοβολταϊκών πλαισίων
ΗράκλειοxartisHeraklion
Κλοπή φωτοβολταϊκών πλαισίων

Κλοπή φωτοβολταϊκών πλαισίων στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη

Ηράκλειο, 4/10/2008. Κλοπή 12 φωτοβολταϊκών πλαισίων σημειώθηκε στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα που βρίσκεται στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1750μ. και δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Εχει δε εγκατασταθεί από το έτος 2000 φωτοβολταϊκό πάρκο από το ΙΤΕ με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο από την εγκατάσταση του λειτούργησε με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό, τις τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας του Αστεροσκοπείου.

Πρόσφατα διαπιστώθηκε η κλοπή. Η πρωτοφανής αυτή πράξη, όπως τονίζει ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Γιάννης Παπαμαστοράκης που αποτελεί και το πρώτο φαινόμενο φθοράς στα 22 χρόνια λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, είναι καταδικαστέα από όλους τους Κρητικούς. Προσβάλλει όχι μόνο το έργο των επιστημόνων, που υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσφέρουν στην ανάδειξη της αστρονομικής έρευνας και εκπαίδευσης, έχοντας τοποθετήσει την Κρήτη στον παγκόσμιο χάρτη της αστρονομίας, αλλά και όλους τους πολίτες που θέλουν την πρόοδο του τόπου, ανάμεσα τους και τους χιλιάδες επισκέπτες, τους οποίους το Αστεροσκοπείο υποδέχεται κάθε χρόνο κρατώντας ανοιχτές τις πόρτες του και την πρόσβαση σε αυτό.

Καλούνται επισημαίνει ο κ. Παπαμαστοράκης αυτοί που διέπραξαν την ειδεχθή αυτή πράξη να επιστρέψουν ΑΜΕΣΑ τα κλαπέντα φωτοβολταϊκά πλαίσια, αφού η έλλειψη τους δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη σωστή λειτουργία του Αστεροσκοπείου. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι τα κλαπέντα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι μοναδικά στην Κρήτη και εύκολα αναγνωρίσιμα. Φέρουν το λογότυπο SIEMENS εντός του κρυστάλλου, το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί, έχουν διαστάσεις 131,6Χ66Χ4 εκ. και ετικέτα στην πίσω πλευρά SIEMENS SM 110-24.

 

 

Πηγή ΑΠΕ  Otenet.gr