Είστε εδώ: Νέα Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών
ΗράκλειοxartisHeraklion
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών
Ηράκλειο, 18/09/08. Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στο Ηράκλειο αγρότες, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η προσυγκέντρωση των αγροτών έγινε στις 11, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία και αφού παρέδωσαν ψήφισμα συνέχισαν την πορεία τους με κατάληξη τα γραφεία της Περιφέρειας όπου και άδειασαν σταφύλια.

Προς τους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Ζαχαρίας Σπυριδάκης που αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών και είπε πως ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, καθώς το κόστος καλλιέργειας ανεβαίνει συνεχώς, ενώ οι τιμές των προϊόντων βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι φορέων και ακολούθως οι αγρότες θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους Μέσω του ψηφίσματος οι αγροτικοί φορείς, μεταξύ άλλων, ζητούν:

-εθνική αγροτική πολιτική και προστασία του αγροτικού επαγγέλματος

-μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία του αγροτικού εισοδήματος

-επενδυτικά προγράμματα και κίνητρα μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ενισχυμένα κίνητρα και με όριο ηλικίας τα 60 έτη

-κατάργηση του υφιστάμενου νόμου για τους νέους αγρότες, κατάργηση των εικονικών ενοικιαστηρίων, καθιέρωση κριτηρίων ιδιόκτητης γης για τα προγράμματα, ενεργοποίηση του θεσμού της τράπεζας γης

-αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και αναδασμό γης

-διάσωση της αμπελουργίας στο νομό με γενναία μέτρα στήριξης

-εξυγίανση των σφαγείων του νομού και ίδρυση βιομηχανικού σφαγείου

-αύξηση των τιμών στο γάλα, το κρέας, το ελαιόλαδο, τα αμπελουργικά, τα κηπευτικά και όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πήραν μέρος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του νομού, δήμαρχοι και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων.

 

Πηγή ΑΠΕ