Είστε εδώ: Νέα Οι εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος στο Σελί
ΗράκλειοxartisHeraklion
Οι εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος στο Σελί

Υπό τον Κ.Παπούλια οι εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος από τα γερμανικά στρατεύματα

Ηράκλειο, 14/09/08.

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκαν σήμερα με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 55 χρόνια από το ολοκαύτωμα της επαρχίας Βιάννου, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η κεντρική εκδήλωση έγινε στις 11 το πρωί της Κυριακής στο μνημείο των εκατοντάδων θυμάτων, στην περιοχή Σελί Αμιρών.

Ο κ. Παπούλιας που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της περιοχής, σε δήλωσή του χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα Μνήμης και ηρωικών αγώνων του Ελληνικού Λαού. «Μια ημέρα μνήμης της βαρβαρότητας του ναζισμού , που άφησε σ' ολόκληρη την Ευρώπη μια ομάδα.

ανθρώπων που ήθελαν να κατακτήσουν τον κόσμο για μια εγκληματική και βάρβαρη ιδεολογία", τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε : Η σημερινή Γερμανία διδάχθηκε πολλά από το δικό της παρελθόν. Ολοι μας διδαχθήκαμε ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε σε κάθε είδους βαρβαρότητες και πρέπει να δίνουμε μάχη για τα Δημοκρατικά ιδεώδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε το πρωί στην 126 Σ.Μ., όπου τον υποδέχθηκαν ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας η Νομάρχης Ηρακλειου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη, βουλευτές και οι τοπικές Αρχές. Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας μετέβη στο Ηρώο των Αμιρών όπου εκ μέρους της κυβέρνησης τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και επιμνημοσύνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων. Της κατάθεσης του στεφάνου προηγήθηκε προσκλητήριο νεκρών και ομιλία από τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη, με θέμα το «Ιστορικό του Ολοκαυτώματος».

Το μεσημέρι έγινε ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε έκθεση Αρχειακού Υλικού σχετική με το Ολοκαύτωμα, σε παρακείμενη προς το χώρο του μνημείου αίθουσα. Το απόγευμα αναμένεται θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μαρτυρικών Δήμων και Πόλεων, στο οποίο μετέχουν και ο δήμαρχος Βιάννου Μανόλης Κλαδάκης, καθώς και ο γνωστός για την αντιστασιακή του δράση Μανώλης Γλέζος. Το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα, το οποίο θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στον κ. Πλακιωτάκη.

Το ψήφισμα θα ζητεί, ενόψει του «Καποδίστρια 2», οι μαρτυρικοί Δήμοι, να εξακολουθούν να διατηρούν την ονομασία και την έδρα, όπου δεν καθίσταται δυνατόν να διατηρούν και την αυτονομία τους.

 

Πηγή ΑΠΕ