Είστε εδώ: Ηράκλειο Το Ηράκλειο
ΗράκλειοxartisHeraklion
Το Ηράκλειο

img09Το σύγχρονο Ηράκλειο κρατεί την παράδοση μιας από τις πιο ελκυστικές πόλεις της Μεσογείου! Καλύπτει και ικανοποιεί όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις του επισκέπτη μα και του μόνιμου κατοίκου της. Δεν είναι τυχαίο ότι επί αιώνες ήταν το κέντρο,

η μητρόπολη της Κρήτης και εξακολουθεί να κρατεί τα σκήπτρα με τα πολλά ενδιαφέροντα και την χαρούμενη ζωή. Μπορείτε να κάνετε μιά βόλτα στην πόλη μας εδώ

Η Βενετική Λότζια
Η Λότζια

Τα αξιοθέατα Για τους φιλομαθείς, στο Ηράκλειο βρίσκονται τα αρχαιότερα μνημεία και τα δείγματα του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης, οι μαρτυρίες του Δυτικού Πολιτισμού. Στην περιοχή του Ηρακλείου, ο θεός της φιλοξενίας, ο Ζευς, έσμιξε με την πανέμορφη βασιλοπούλα την Ευρώπη, που γέννησε τους Μινωίτες βασιλιάδες και σοφούς, τους θεμελιωτές και ιδρυτές του πρώτου πολιτισμένου κόσμου της Ηπείρου μας.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται πολλά μνημεία των μεσαιωνικών χρόνων της Κρήτης, που δείχνουν την μεγάλη της ακμή στα χρόνια αυτά. Ανεβαίνοντας από το λιμάνι, συναντάς το πρώτο σπουδαίο μνημείο, την Λότζια , που στεγάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο και μέρος των Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου. Η Λότζια, που υπήρξε Λέσχη του Δούκα και των αξιωματούχων της Κρήτης, στολισμένη με γλυπτά οικόσημα, τρόπαια, με 82 μετώπες κ.ά. συγκέντρωνε επί αιώνες τους άρχοντες για την αναψυχή και τα παιγνίδια τους αλλά και τις επίσημες τελετές τους. Οι στοές της χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, η τελική της μορφή από τις αρχές του 17ου. Ηταν κτισμένη στην PIAZZA DEI SIGNORI (των Διοικητικών Αρχών).
Θεωρείται το κομψότερο βενετσιάνικο μνημείο, που το 1987 πήρε το πρώτο βραβείο EUROPA NOSTRA, ως το πιο καλά αναπαλαιωμένο και συντηρημένο Ευρωπαϊκό μνημείο της χρονιάς.

Στο λιμάνι ορθώνεται μεγαλόπρεπο το φρούριο, ο Κούλες , που επί αιώνες, προστάτευε την πολιτεία αλλά χρησίμευε και σαν υγρή φυλακή με τους αλυσοδεμένους φυλακισμένους στις πελώριες, σκοτεινές στοές και αίθουσές του.

Το Βενετικό Λιμάνι απο αέρος
Το λιμάνι του Ηρακλείου & ο Κούλες

Νότια της σημερινής πόλης, βρίσκονται τα ανάκτορα της Κνωσσού, της επί αιώνες βασιλεύουσας πολιτείας της Κρήτης που είχε 100 πόλεις από τα προϊστορικά χρόνια.

Στο κέντρο του Ηρακλείου, στο βορειοανατολικό άκρο της πλατείας Ελευθερίας βρίσκεται το μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κρήτης, όπου χιλιάδες επισκέπτες, βλέπουν τους αμύθητους θησαυρούς των Μινωικών, των ιστορικών, των κλασικών, των Ελληνιστικών και των Ρωμαϊκών χρόνων της Κρήτης.

Δυτικά από το λιμάνι του Ηρακλείου, βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο της Κρήτης, όπου φυλάσσονται οι θησαυροί των Χριστιανικών, των Βυζαντινών, των Μεσαιωνικών, και των νεωτέρων χρόνων της Μεγαλονήσου, μαζί με τα καλλιτεχνικά έργα του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης των αιώνων, έργα του μεγάλου ζωγράφου ΕL GRECO, που γεννήθηκε και σπούδασε ζωγραφική στο Ηράκλειο. Μαζί με αγιογραφίες της περίφημης Αγιογραφικής Κρητικής Σχολής, στολίζουν το σπουδαίο αυτό Μουσείο. Ενα πρότυπο κρητικό σπίτι και δύο αίθουσες με ενθυμήματα του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη στεγάζονται στο ίδιο Μουσείο.

 

Η Κρήνη Μοροζίνη 'Λιοντάρια'
Τα "Λιοντάρια

Σε απόσταση λίγων μέτρων από την Εκκλησία, βρίσκεται το περίτεχνο συντριβάνι, γνωστό με το όνομα "Λιοντάρια" με τον εξαιρετικό γλυπτό διάκοσμό του με θέματα του ζωικού βασιλείου και της θάλασσας. Κτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα από τον Φραγκίσκο Μοροζίνη, για να στολίσει την πλατεία αλλά και να προσφέρει πολύτιμο νερό στην μεγάλη πολιτεία.

Νότια της Λότζιας, είναι η βασιλική του Αγίου Μάρκου που κτίστηκε το 1239 στην PLAZZA DELLE BIADE (πλατεία των Σιτηρών) κι ήταν ο καθεδρικός Ναός της Κρήτης. Ανήκε στο Δούκα της και στο χώρο της θαυόταν οι Δούκες. Σήμερα ο Αγιος Μάρκος στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου.

Το Ηράκλειο ζώνεται από τα πελώρια μεσαιωνικά τείχη του, που τα προστάτευαν από τους εχθρούς και ανάδειξαν την πρωτεύουσα στην πιο καλά οχυρωμένη πολιτεία της Μεσογείου. 21 χρόνια άντεξε με τα τείχη της την πολιορκία των Τούρκων, που πήραν τελικά την πόλη ύστερα από προδοσία Βενετσιάνου Μηχανικού, που τους έβαλε νύχτα, από μυστική είσοδο, μέσα στο Ηράκλειο.

Νοτιοδυτικά της πλατείας των Λιονταριών, σε απόσταση 100 μέτρων, βρίσκεται το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης που υπήρξε το Κρητικό Πανεπιστήμιο του Μεσαίωνα και ανέδειξε πλήθος Ευρωπαίων καλλιτεχνών, φιλοσόφων, εκκλησιαστικών πατέρων, ποιητών και συγγραφέων. Σήμερα, η Αγία Αικατερίνη στεγάζει μία πλούσια και σπουδαία συλλογή πινάκων της Κρητικής Αγιογραφίας.

Λίγα μέτρα από την Αγία Αικατερίνη ορθώνεται ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, που είναι ο προστάτης Αγιος του Ηρακλείου και διέσωσε τους Χριστιανούς της πόλης από την σφαγή, όταν οι Τούρκοι, νωρίς τον 19ο αιώνα επιχείρησαν να τους εξολοθρεύσουν. Ο ναός χτιζόταν τριάντα περίπου χρόνια και εγκαινιάστηκε το 1896 με μεγαλόπρεπες τελετές και λαμπρό εορτασμό. Δίπλα του βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Μηνά, παλαιότερη και καταστόλιστη με έξοχες αγιογραφίες στους τοίχους και εικόνες μεγάλων Αγιογράφων.

Περιδιάβαση στην πόλη: Η αγορά του Ηρακλείου είναι η πλουσιότερη της Κρήτης και από τις πλουσιότερες της Μεσογείου. Αναμνηστικά, χρυσαφικά, γουναρικά, τρόφιμα, είδη ένδυσης, ό,τι ποθεί ο σύγχρονος άνθρωπος, βρίσκεται στο Ηράκλειο σε όλες τις τιμές και τα γούστα. Ιδιαίτερα σπουδαία είναι τα φημισμένα κρητικά προϊόντα (λάδι, κρασί, ρακή, μέλι, βότανα, κ.ά.) που βρίσκεις στην αγορά της μεγαλούπολης

Ο Προμαχώνας Μαρτινένγκο από αέρος
Ο προμαχώνας Μαρτινέγκο

Στο νότιο τείχος ορθώνεται ο προμαχώνας Μαρτινέγκο, όπου έχει ταφεί ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας του Ζορμπά και ποιητής της Οδύσσειας Νίκος Καζαντζάκης, ενώ νοτιότερα βρίσκεται η παλιά Πύλη -είσοδος της πόλης προς τη Δυτική Κρήτη, η γνωστή Χανιόπορτα. Παλιές εκκλησίες, κρήνες, προμαχώνες, μεσαιωνικοί δρόμοι, στολίζουν ακόμη το Ηράκλειο, που σφύζει από ζωή και κίνηση μέρα και νύχτα.

Φεστιβάλ: Ολόκληρο το καλοκαίρι, σχεδόν κάθε βράδυ, ο Δήμος Ηρακλείου οργανώνει καλλιτεχνικές βραδυές στα ανοιχτά, γραφικά κηποθέατρά του, που βρίσκονται κάτω από τα τείχη, στην νότια έξοδο της πόλης. Χορός, τραγούδι, μουσική, θέατρο, φολκλόρ, συνθέτουν αυτό το Φεστιβάλ που το έχουν τιμήσει με την παρουσία τους στο Ηράκλειο, τα θέατρα Μπολσόϊ, Κύρωφ, Οπερα της Βιέννης, Τζόαν Μπαέζ, Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Μαρκόπουλος, Μπρούμπεκ, Μουστακί, Ρούσος, Χαλογουέϊ, Αλβιν, Αίηλη, Μπεζάρμ κ.ά. Το Φεστιβάλ αρχίζει τον Ιούνιο και τελειώνει τον Σεπτέμβρη.
Τον υπόλοιπο χρόνο γίνονται εκθέσεις εικαστικών τεχνών, θεατρικές παραστάσεις, ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής και χορωδιών, μαριονέτες, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί κ.ά. ενώ τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τον Μάη οργανώνονται γιορτές για τις Αγιες Μέρες και την ανάμνηση της Μάχης της Κρήτης.

Σύγχρονη ζωή: Πλήθος είναι τα καλλιτεχνικά γεγονότα που αναδεικνύουν το Ηράκλειο σε πόλη, όπου ακμάζει ο Πολιτισμός και αναπτύσσονται οι Τέχνες.

Νυκτερινή ζωή: Πλήθος είναι οι Ντίσκο, τα μπαρ, οι Κρητικές Ταβέρνες με Κρητική μουσική και χορούς, αλλά και τα λαϊκά μαγαζιά με μουσική και χορούς από όλη την Ελλάδα.

Ξενοδοχεία: Πλήθος ξενοδοχείων πολυτελείας, πρώτης αλλά και Β' και Γ' κατηγορίας και ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, φιλοξενούν τους επισκέπτες, ενώ ο μέγας αριθμός Τουριστικών γραφείων και γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων και δικύκλων διευκολύνει τον επισκέπτη και τον καθοδηγεί στην περιήγησή τους στο νησί με την ωραιότατη ενδοχώρα.

Φαγητά: Η υγιεινή Κρητική διατροφή αλλά και η διεθνής κουζίνα είναι στην διάθεση κάθε καλοφαγά, που έχει να διαλέξει ανάμεσα σε πλήθος εστιατορίων και ταβερνών κάθε κατηγορίας. Τα τοπικά ρακάδικα, ουζερί, ψαροταβέρνες, είναι μοναδικά για τις νοστιμιές τα ποτά και τις καλές τιμές τους.

Αεροδρόμιο: Το πρώτο σε κίνηση τσάρτερς και δεύτερο μετά την Αθήνα σε γενική κίνηση αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, συνδέει την Κρήτη με όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς και το μεγάλο λιμάνι του, που συνδέει τον Πειραιά, τη Θεσαλλονίκη και τα νησιά του Αιγαίου με μεγάλα οχηματαγωγά των Κρητικών Ναυτιλιακών Εταιριών και τα Κρουαζιερόπλοια που φέρνουν τους επισκέπτες στα γραφικά, πανέμορφα νησιά του Αρχιπελάγους.

Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη του Ηρακλείου μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του Δήμου.